wat is Cardano? 

Wat is Cardano? En hoe ziet de toekomst er uit voor deze populaire cryptocurrency?

Cardano is een altcoin die onlangs het nieuws haalde door qua marktkapitalisatie de op twee na grootste cryptocurrency te worden. Kort daarna viel Cardano uit de top drie en staat momenteel op nummer 5 op de lijst met de meest waardevolle digitale activa. Hoewel de altcoin korte tijd een positie in de top drie bekleedde, was het voldoende om het op de radar van elke blockchain-investeerder te zetten. Maar wat is Cardano eigenlijk en hoe heeft het zijn positie als een van de leiders van de cryptocurrency-markt weten te bereiken?

Wat is Cardano?

Cardano (ADA) is een cryptocurrency die in 2017 is gemaakt door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters en belangrijkste ontwikkelaars van Ethereum. In wezen is Cardano een digitale asset die trouw blijft aan de oorspronkelijke waarden van het crypto-ecosysteem: een deflatoire, gedecentraliseerde, democratische en open source cryptocurrency.

De kernwaarde van Cardano is democratisering. ADA is ontworpen om meer gedecentraliseerd en democratisch te zijn dan concurrerende digitale activa zoals Bitcoin of Ethereum. Het bestuur van het Cardano-netwerk wordt verdeeld onder alle ADA-eigenaren, die actief kunnen deelnemen aan de beslissing welke weg de evolutie van Cardano in de toekomst zal inslaan.

Het belangrijkste kenmerk van Cardano vanuit technologisch oogpunt is de netwerkinfrastructuur die is gebouwd op een Proof of Stake (PoS) -algoritme, in tegenstelling tot het Proof of Work (PoW) -algoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt. Het Proof of Work-algoritme vereist enorme hoeveelheden rekenkracht om het netwerk te laten werken, wat zich vertaalt in een enorm elektriciteitsverbruik. Het Proof of Stake-algoritme daarentegen omvat niet de behoefte aan mining-blokken met gespecialiseerde hardware, dus de energiekosten van het netwerk zijn veel lager.

Het Proof of Stake-algoritme stelt de ADA-investeerders ook in staat om te profiteren van enkele functies die typisch kenmerkend zijn voor DeFi-oplossingen (gedecentraliseerde financiering). Cardano-eigenaren kunnen bijvoorbeeld een constant passief inkomen verwerven door ADA eenvoudigweg vast te houden via het proces dat bekend staat als “staking”.

Wat zijn de toepassingen van Cardano?

Geen enkel digitaal activum zou de op twee na grootste cryptocurrency op de markt kunnen worden zonder echte problemen op te lossen en daadwerkelijke use-cases te hebben. Net als andere marktleiders is ADA een multifunctioneel bezit dat voor een groot aantal toepassingen wordt gebruikt.

Omdat Cardano zo toegankelijk is, kan het gemakkelijk worden aangepast om veel verschillende functies te vervullen. Universiteiten gebruiken Cardano om inloggegevens op de blockchain op te slaan, de landbouwsector gebruikt ADA om de levenscyclus van groenten en fruit te volgen om ervoor te zorgen dat ze vers op de tafel van de consument terechtkomen, en retailers kunnen Cardano gebruiken om hun bedrijf te beschermen tegen namaakgoederen. .

Omdat Cardano is gemaakt door een van de medeoprichters van Ethereum, lijkt ADA in veel opzichten op ETH. Het Cardano-netwerk is ontworpen om zo multifunctioneel mogelijk te zijn, en in plaats van een blockchain te zijn met beperkt gebruik, wordt het gezien als een platform waarmee mensen hun eigen slimme contracten kunnen lanceren en hun eigen dApps (gedecentraliseerde applicaties) kunnen ontwikkelen. Hierdoor zijn de toekomstige toepassingen van de Cardano blockchain vrijwel onbeperkt.

Het is vermeldenswaardig dat er in de nabije toekomst een enorme update van het Cardano-netwerk gepland staat. De update genaamd "Mary" zal de Cardano-blockchain eindelijk veranderen in een volledig operationeel platform voor slimme contracten, vergelijkbaar met Ethereum. ADA-gebruikers kunnen moeiteloos hun eigen tokens maken, net zoals Ethereum-gebruikers hun eigen ERC-20-tokens kunnen lanceren.

Als Cardano met succes kan voldoen aan de use case van een token-lanceringsplatform, kan de potentiële groei van ADA enorm zijn. Aangezien Ethereum onlangs last heeft gehad van zeer hoge vergoedingen, vervaagt zijn populariteit als het go-to-platform om tokens op te bouwen langzaamaan. Als Cardano erin slaagt een efficiënter platform voor slimme contracten te creëren, kan het een deel van het marktaandeel van Ethereum wegnemen en misschien zelfs ETH overtreffen in de rol van de meest populaire altcoin.

Waarom is Cardano een waardevolle investering?

Vanuit het oogpunt van de belegger is het grootste voordeel van Cardano het feit dat het een volledig deflatoire cryptocurrency is. Met andere woorden, ADA heeft een strikt vast maximaal aanbod, een functie die erg lijkt op Bitcoin. Het totale aanbod van Cardano is beperkt tot 45 miljard, en er kan nooit een enkele ADA boven die limiet worden gecreëerd.

Deflatoire activa hebben de voorkeur van cryptoliefhebbers omdat hun aanbod in de loop van de tijd gegarandeerd zal afnemen. Naarmate het aanbod kleiner wordt, stijgt de prijs onvermijdelijk. Daarom zijn cryptocurrencies zoals Cardano en Bitcoin vooral waardevol voor mensen die geïnteresseerd zijn in langetermijninvesteringen.

Cardano bereikte zijn hoogste punt ooit op 27 februari, toen 1 ADA $ 1,48 waard was. Hoewel daarna een kleine correctie plaatsvond, zorgde het worden van de op twee na grootste cryptocurrency voor een recordhoge interesse in Cardano, wat waarschijnlijk zal resulteren in de verdere groei van de Cardano koers in de nabije toekomst.

Wordt Cardano weer een van de 3 grootste cryptocurrencies?

Cardano kon niet lang genieten van zijn status als de op twee na grootste munt op de markt. Al snel na het betreden van de top 3 werd ADA overtroffen door Binance Coin (BNB) die zijn positie op het podium herwon.

Het eerste dat duidelijk wordt wanneer we de huidige marktsituatie analyseren, is dat zowel Bitcoin als Ethereum momenteel buiten het bereik van welke andere crypto-coin dan ook liggen. Bitcoin zelf is meer waard dan alle andere munten in de top 100 bij elkaar gecombineerd, en de marktkapitalisatie van Ethereum is momenteel 5 keer hoger dan de kapitalisatie van Binance Coin, dat voorlopig het op twee na grootste digitale activum is.

BTC en ETH lopen zo ver voor op ieder ander project, dat het moeilijk voor te stellen is dat een andere cryptocurrency met hen concurreert. De strijd tussen altcoins, die de gelijken van Bitcoin en Ethereum willen worden, is echter zeer competitief.

Momenteel hebben vier munten in de top 10 zeer vergelijkbare marktkapitalisaties: Cardano (ADA), Binance Coin (BNB), Tether (USDT) en Polkadot (DOT) worden allemaal gewaardeerd op ongeveer $ 30- $ 40 miljard. In de praktijk kan er van alles gebeuren en elk van deze digitale activa kan in de nabije toekomst de op twee na grootste cryptocurrency worden op basis van marktkapitalisatie.

 

scroll naar beneden voor de Cardano (ADA) koers grafiek in USD 

Volatiliteit van de Cardano koers

Cardano is een in 2015 gestart blockchain-project dat in 2017 werd gelanceerd. Sindsdien mag het zich verheugen in een trouwe schare fans die onder de indruk zijn van de technologie achter het project. Cardano wordt gezien als een geduchte concurrent van Ethereum. Het native token van Cardano is ADA. De Cardano koers, of eigenlijk de ADA koers, heeft in 2017 een enorme stijging doorgemaakt die het van $0,02 naar bijna $1,00 bracht. Toen de crypto-bullmarkt van 2017 ten einde kwam, daalde de ADA koers echter weer fors en in maart 2020 bewoog de koers weer enige tijd tussen 2 en 3 dollarcent. Sindsdien is de Cardano koers echter weer fors gestegen. Het mag dus duidelijk zijn dat de koers van Cardano erg volatiel is. Deze volatiliteit maakt investeren in Cardano risicovol, maar ook kansrijk. Timing is hierbij erg belangrijk.

Cardano kopen / verkopen

Het starten met beleggen in Cardano begint bij het vinden van een goede crypto-broker die je kan vertrouwen. Eén van de grootste en bekendste brokers van ons land, waar wij positieve ervaringen mee hebben, is Bitvavo. Bij Bitvavo kan je terecht voor een enorme range aan cryptovaluta, die regelmatig wordt uitgebreid n.a.v. nieuwe ontwikkelingen op de markt. Cardano ontbreekt uiteraard niet in hun assortiment en kan bij Bitvavo tegen zeer concurrerende tarieven worden aangekocht en ook weer verkocht.

Bij aanmelding via deze site betaal je als nieuwe klant over de eerste 1000 euro aan verhandelde cryptovaluta geen transactiekosten.

 

In Cardano handelen met hefboom

De op zichzelf al indrukwekkende volatiliteit van Cardano kan ook nog eens worden versterkt door het gebruik van een hefboomproduct. Hierdoor worden de bewegingen van de Cardano koers nog eens met een factor X versterkt. Dat kan veel geld opleveren, maar is ook extra risicovol. Het is dus iets wat het liefst moet worden overgelaten aan wat meer ervaren beleggers / traders die al wat ervaring hebben met het handelen in hefboomproducten zoals opties, futures en turbo's.

Een goede manier om met hefboom in cryptovaluta te handelen is via een CFD broker. Libertex* is in ons land de CFD broker met verreweg het grootste aanbod aan cryptovaluta, waaronder ook Cardano (ADA). Bij Libertex kan in meer dan 50 cryptovaluta-paren worden gehandeld met een hefboom van 1:2 voor particulieren en 1:20 voor professionele klanten. Wat prettig is, is dat Libertex je in de gelegenheid stelt om "droog te oefenen" met fictief geld op een demorekening. Het openen van een demorekening is geheel gratis en vrijblijvend.

Een andere bekende CFD broker die ook handel in Cardano (ADA) aanbiedt is Plus500**. Ook hier kan worden gehandeld in Cardano met behulp van het CFD, met een hefboom van 1:2. Bij Plus500 is het ook mogelijk om, geheel gratis en vrijblijvend, te oefenen met een demo-rekening.

* Libertex risicowaarschuwing: CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboom. 83% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet afwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u zich kunt veroorloven het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

 

**Risicowaarschuwing Plus500: 76,4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500UK Ltd geautoriseerd & gereguleerd door de FCA (#509909) en Plus500CY wordt gereguleerd door CySEC (license number 250/14).

Cardano koers in dollars (ADA/USD)

 

Cardano (ADA) - Geschiedenis, sterke punten en ADA koers

Blockchain-technologie wordt massaal toegepast in een breed scala van sectoren. Er zijn verschillende platforms gecreëerd om transacties te vergemakkelijken. Een van die platforms is de Cardano-blockchain die is ontworpen om de problemen die bestaan met het Ethereum-netwerk te corrigeren.

Wat is Cardano?

Cardano is een open-source blockchain-platform dat in lagen is ontwikkeld om financiële applicaties uit te voeren die worden gebruikt door overheden, consumenten en bedrijven wereldwijd.

Het netwerk maakt snelle transacties mogelijk omdat het kan worden gebruikt om geld te verzenden en te ontvangen. Het netwerk is ook van plan om in de toekomst gedecentraliseerde applicaties (dApps) te draaien.

Het Cardano-netwerk heeft een lange weg afgelegd sinds het in 2017 werd uitgebracht. Het maakt gebruik van open-source technologie om openbare blockchain voor slimme contracten uit te voeren. Als cryptocurrency-netwerk probeert Cardano zijn talrijke gebruikers een snelle en efficiënte smart contract-mogelijkheid te bieden. Het heeft ook zijn eigen cryptocurrency die bekend staat als ADA.

Cardano is ontworpen als alternatief voor Ethereum en wordt gezien als het eerste peer-reviewed gedecentraliseerde blockchain-protocol dat gebruikmaakt van een wetenschappelijke benadering.

Korte Geschiedenis van Cardano

De ontwikkeling van het Cardano-netwerk begon in 2015. Het werd twee jaar later uitgebracht door Ethereum mede-oprichter Charles Hoskinson. Hij verklaarde dat hij besloot Ethereum te verlaten nadat hij een geschil niet had kunnen oplossen om Ethereum non-profit te houden.

Na Ethereum te hebben verlaten, werd Hoskinson medeoprichter van Input Output Hong Kong (IOHK), het blockchain-ingenieursbureau dat Cardano ontwikkelt.

Cardano begon met een marktkapitalisatie van $ 600 miljoen. Eind 2017 was het netwerk enorm gegroeid tot een marktkapitalisatie van $ 10 miljard. Het ging zelfs omhoog naar $ 33 miljard voordat de bearmarkt die volgde zijn kapitalisatie naar $ 10 miljard trok. Cardano werkt ook samen met verschillende organisaties om zijn diensten beschikbaar te maken voor een bredere gebruikersgroep.

Sterke punten van Cardano

In tegenstelling tot Bitcoin die een proof of work-systeem gebruikt, gebruikt het Cardano-netwerk Ouroboros proof of stake-technologie. De ADA-cryptocurrency bestaat dan op de settlement-laag binnen het Cardano-platform. Deze laag houdt transacties bij. Terwijl de eerste laag op Cardano's blockchain lijkt op Bitcoin, is de tweede laag vergelijkbaar met Ethereum, omdat het slimme contracten en applicaties mogelijk maakt om op het platform te draaien.

Cardano heeft geen whitepaper zoals Bitcoin. In plaats daarvan maakt het gebruik van ontwerpprincipes die nodig zijn om problemen die andere crypto-activa ervaren te verbeteren. Het Cardano-netwerk is ontworpen om oplossingen te bieden die nodig zijn voor andere vergelijkbare platforms. Volgens de ontwikkelaars zorgt het platform voor verbeterde naleving van regelgeving, interoperabiliteit en schaalbaarheid.

Hoskinson merkte ook op dat proof-of-stake blockchains geen hoge energievereisten nodig hebben, in tegenstelling tot platforms die zijn gekoppeld aan proof-of-work-ketens.

Cardano koers

Cardano is relatief stabiel gebleven sinds het vier jaar geleden werd gelanceerd. Er zijn echter tijden geweest van hoge volatiliteit, zowel naar boven als naar beneden toe. Het begon met een koers van $ 0,22 op 1 oktober 2017. De marktkapitalisatie van ADA bereikte eind februari 2021 een recordhoogte van $ 42 miljard, toen de verwachtingen m.b.t. de 'Mary Upgrade' van het platform hoog gespannen waren. Het is daarna echter weer wat gedaald tot $ 31 miljard.

De Cardano koers zal waarschijnlijk voorlopig nog wel volatiel blijven, net als de koersen van veel andere cryptocurrencies. Dit is echter geen reden om er bij weg te blijven als investeerder. Ondanks de sterke volatiliteit op korte en middellange termijn, zie je dat de betere cryptovaluta op de lange termijn rendementen laten zien die niet worden geëvenaard door enige andere asset. Wel is het zaak om goed te kijken naar beleggingshorizon en het risico dat men kan en bereid is te dragen bij het beleggen in Cardano, of welke andere cryptovaluta dan ook.