Cardano (ADA) transacties dalen, verdere koersdaling op komst?

Cardano koers daalt 

Het Cardano (ADA) netwerk ervaart een daling in het aantal dagelijkse transacties. Zo worden er ruim 50% minder transacties geregistreerd dan aan het begin van de zomer. Beleggers zijn bang dat dit een teken is van een verdere koersdaling voor de populaire cryptocurrency. De ADA koers heeft het al tijden zwaar maar lijkt steun te vinden op het belangrijke koersniveau van $0,25. 

Aantal transacties op ADA netwerk daalt gestaag

Het aantal transacties op een netwerk is een belangrijke metriek om inzicht te krijgen in het daadwerkelijke gebruik. Meer gebruikers betekent ook meer vraag naar de onderliggende munt, wat een indicator kan zijn voor een prijsstijging. Nieuwe data van bitquery.io geeft inzichten in het aantal transacties op het Cardano netwerk, zoals is te zien in Figuur 1. In juli zagen we nog ruim 90.000 transacties per dag en dit is momenteel gehalveerd tot slechts 44.000 transacties per dag. De figuur laat goed zien hoe het gebruik van Cardano over de zomer af aan het nemen is. Wat de suggestie wekt dat de vraag naar ADA daalt en dus mogelijk ook de Cardano koers. 

Aantal transacties per dag op het Cardano netwerk
Figuur 1: Aantal transacties per dag op het Cardano netwerk (bron; bitquery.io)

 

ADA DeFi gebruik stagneert ook

Naast dat het aantal transacties op het netwerk daalt, zien we ook een afname van het Decentralized Finance (DeFi) gebruik. Middels de zogeheten TVL metriek wordt gemeten hoeveel ADA in DeFi protocollen toegepast wordt. De munt kende een sterke groei in 2023 maar die lijkt nu te stagneren. Al weken hangt de totale TVL namelijk rond de 600 miljoen ADA. Daarmee lijkt de groei vrijwel te stoppen, wat ook een afnemende interesse in het DeFi gebruik op het netwerk suggereert. Dit kan mogelijk tot gevolg hebben dat de koopdruk afneemt, wat op de korte termijn voor een daling van de Cardano koers kan zorgen. 

TVL op het Cardano netwerk
Figuur 2: TVL op het Cardano netwerk (bron; DeFiLlama)

 

 

Cardano koers vindt sterke support op $0,25 prijsniveau

De Cardano koers kent momenteel een zeer lastige periode. Een jaar geleden bevond de prijs zich nog boven de $0,50, nu is de koers gehalveerd tot $0,25. De munt heeft een aantal klappen te verduren gekregen, waaronder de aantijgingen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) die de munt als security (effect) benoemde. Als gevolg raakte beleggers in paniek en zakte de munt flink in prijs. Echter, Cardano laat ook een sterk support niveau zien op $0,25. Begin januari vond de munt op deze prijs ook al steun en nu is hetzelfde het geval. Het laat zien dat de munt niet snel onder de $0,25 gaat zakken en dat de koers hier goed kan consolideren om vervolgens op termijn een nieuwe prijs rally te beginnen.