Ondanks de lage Cardano koers laat het netwerk sterke DeFi groei zien

ADA munt met Cardano koers grafiek op achtergrond 

Hoewel de koers van Cardano (ADA) nog achterwege blijft, lijkt de on chain data van gedecentraliseerde finance (DeFi) protocollen een compleet ander beeld te zien. Op DeFiLama is data te zien van de Total Value Locked (TVL) en het totale transactievolume. Beide tonen bullish signalen.

Groei TVL en transactievolume 

Als we naar de grafiek kijken kunnen we de ontwikkeling van de TVL waarde en het transactievolume over het afgelopen anderhalf jaar zien. Wat ten eerste opvalt is dat het transactievolume over het grootste gedeelte relatief laag was. Gedurende heel het jaar 2022 bleef dit aantal voornamelijk rond de 2 miljoen tot 5 miljoen ADA hangen, een aantal uitschieters daargelaten. In het begin van 2023 zien we het netwerk wat opbloeien om vervolgens rond mei van 2023 fors te stijgen. Het transactievolume schoot zelfs voorbij de 60 miljoen ADA waarna het een maand later rond de 20 t/m 25 miljoen ADA is gaan stabiliseren.

 

 

De TVL verloopt wat minder volatiel en groeit vooral constant opwaarts. Wederom opvallend is dat gedurende de periode van mei 2023 de TVL harder begint te stijgen. Momenteel staat het aantal dat is opgesloten in DeFi protocollen op bijna 575 miljoen ADA. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de TVL waarde voorbij de 600 miljoen schiet. 

Cardano TVL en transactievolume
Figuur 1: Cardano TVL en transactievolume (bron: DeFiLama)

 

 

Hydra head update

De stijging van zowel de TVL waarde als het transactievolume zou mogelijk te maken kunnen hebben met de nieuwe Hydra update. Hydra is een layer 2 oplossing die het netwerk sneller en efficiënter moet maken. Het maakt gebruik van off chain ledgers waardoor de hoofdketen van Cardano minder belast hoeft te worden. Rond mei 2023 kwam een nieuwe update uit, precies toen de beide metrieken aanzienlijk in waarde begonnen te stijgen.

Cardano koers ontwikkelingen 

Als we naar de prijsontwikkelingen van ADA kijken zien we dat de bullish on chain signalen zich niet vertalen in de koers. Na de aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission zitten we op het moment van schrijven nog altijd op een lage prijs van $0,29. Dit is dicht bij het dieptepunt van de afgelopen 12 maanden dat zich net onder de $0.25 bevindt. De gunstige on chain indicatoren en tegelijkertijd lage prijs doen duiden op een mogelijk goed koopmoment. Daarbij moet wel in het achterhoofd worden gehouden dat een verdere daling van de Cardano koers altijd mogelijk is, zeker als de effectenrechtszaak van de SEC verkeerd uitpakt voor het project.

prijsontwikkelingen Cardano
Figuur 2: prijsontwikkelingen Cardano (bron: CoinMarketCap)

 

Figuur 2: prijsontwikkelingen Cardano (bron: CoinMarketCap)