Cardano (ADA) gebruik groeit hard, wat betekent dit voor de koers?

Cardano munt met stijgende koersgrafiek op de achtergrond 

Het Cardano (ADA) netwerk liet de afgelopen weken een indrukwekkende groei zien. Zo is het gebruik van de Decentrale Exchanges (DEX) op het netwerk flink toegenomen. Alleen al in de afgelopen week nam het handelsvolume op de DEX toe met 91%. De toename in gebruik van Decentralized Finance (DeFi) stemt investeerders hoopvol over de toekomst van het project en kan goed zijn voor de koersontwikkeling

 

De afgelopen weken kenmerkten zich door grote groei voor het Cardano netwerk. De sterke toename in DEX gebruik resulteert in een huidig totaal volume van ruim $87 miljoen per week, waarvan $19,45 miljoen in de afgelopen 24 uur. De populariteit van het DEX gebruik stond een tijdje stil, zoals is te zien in figuur 1. Sinds mei 2022 liep de activiteit flink terug. Dit was in samenhang met veel negativiteit in de crypto markt en een daling in de koers van ADA en andere crypto koersen. Sinds de start van het nieuwe jaar lijkt het blockchain netwerk echter een ommekeer te hebben gemaakt en zien we veel activiteit in de DeFi protocollen. Afgelopen mei kenmerkte zich door een flinke groei in handelsvolume en vorige week werden zelfs records verbroken. Hier verdubbelt het handelsvolume bijna in slechts 7 dagen. Daarnaast zien we dat in de laatste week van mei het handelsvolume al op bijna $20 miljoen is, terwijl slechts 1 dag van de week nog gemeten is. Met de huidige trend is het waarschijnlijk dat deze week weer records verbroken zullen worden en is een wekelijks handelsvolume van boven de $100 miljoen haalbaar. Een decentrale exchange die het goed deed in de afgelopen weken was Minswap, die een wekelijkse groei van 99,72% zag en de grootste DEX is op het netwerk. 

Grafiek met wekelijkse activiteit op decentrale exchanges op het Cardano netwerk
Figuur 1: Wekelijkse activiteit op decentrale exchanges op het Cardano netwerk (bron; DefiLlama)

 

Waarom is toename gebruik goed voor de Cardano (ADA) koers? 

De toename in activiteit op de DEX is een belangrijke ontwikkeling voor het netwerk. Het laat zien dat gebruikers nut halen uit de verschillende toepassingen op het netwerk die beschikbaar zijn gekomen sinds het live gaan van de zogenoemde Goguen fase, waarin smart contracts op het netwerk werden geïntroduceerd (september 2021). De introductie van Goguen maakt niet alleen een DEX mogelijk maar ook blockchain games en andere ontwikkelingen. Een toename in gebruik betekent meer vraag naar de munt ADA. Gebruikers moeten namelijk transactiekosten betalen met de munt. Bij aanhoudend gebruik van de DeFi protocollen zal dit uiteindelijk leiden tot een stijging van de Cardano koers.