DeFi groei van Cardano (ADA) bereikt mijlpaal

Decentralized Finance (DeFi) groeit 

Cardano (ADA) heeft haar Decentralized Finance (DeFi) adoptie zien groeien in de afgelopen jaren. Hoewel het netwerk pas relatief kort smart contracts ondersteunt, en daarmee dus DeFi toepassingen, is het gebruik ervan hard gestegen en heeft het netwerk momenteel 400 miljoen ADA gelocked zitten in DeFi protocollen. Daarmee heeft het netwerk een belangrijke mijlpaal bereikt en maakt het investeerders enthousiast over de toekomstige groei van het netwerk in de rest van het jaar. 

 

 

Gebruikers stoppen hun ADA tokens op DeFi om gebruik te maken van een breed scala aan toepassingen. Een populaire manier om je coins in een DeFi protocol te “locken” is door een decentrale exchange te voorzien van een zogenoemd liquiditeits paar. Daarbij faciliteer je als liquiditeits partner de decentrale exchange om trades te realiseren voor de markt. Daarbij ontvangt de liquiditeits voorziener een fee. In Figuur 1 is te zien hoe het gebruik van DeFi sterk is gestegen sinds het begin van dit jaar. Vrij recent, halverwege het jaar 2022, zag het netwerk voor het eerst smart contracts op het netwerk. Direct steeg het gebruik in DeFi toepassingen alvorens het een piek bereikte in maart 2022. Bijna een jaar lang bleef het totaal gelockte ADA variëren tussen de 200 en 300 miljoen tokens alvorens er in 2023 een sterke opmars in gang werd gezet en een nieuw mijlpaal van 400 miljoen tokens in DeFi protocollen werd bereikt. 

grafiek met Total value locked op het Cardano netwerk
Figuur 1: Total value locked op het Cardano netwerk (bron; DefiLlama)

Heeft de DeFi groei impact op de Cardano koers?

Om een beter beeld te krijgen of 400 miljoen tokens een significante impact kunnen hebben op de Cardano koers vergelijken we het met het circulerende aanbod. Het huidige circulerende aanbod van Cardano bedraagt ongeveer 35 miljard ADA tokens (bron; CoinGecko). Dat betekent dat er 1,15% van het circulerende aanbod vastzit in DeFi protocollen. Over het algemeen is een hoger gebruik in decentrale toepassingen op het netwerk goed voor de koers. Zo wordt de munt meer gebruikt wat zorgt voor een toename in de vraag en als gevolg daarvan een stijgende koers. Aan de andere kant zijn munten die opgesloten zijn op het netwerk minder makkelijk verhandelbaar, dit zorgt voor een reductie in het circulerend verhandelbaar aanbod wat ook positief werkt op de koers. Hoewel momenteel slechts 1,15% van het aanbod vast zit op het netwerk, zien we wel een sterke groei en kan dit op de langere termijn de Cardano koers positief beïnvloeden.