Wrapped Bitcoin lanceert op het Cardano netwerk

Wrapped BTC 

Een nieuw wrapped Bitcoin (BTC) token gaat live op het testnet van het Cardano (ADA) netwerk. Ontwikkelaars zoeken zo naar een manier om bitcoin fanaten aan te trekken tot het Cardano ecosystem. 

Het nieuwe wrapped token genaamd cBTC is 1:1 gelinkt aan een bitcoin. Middels deze coin wordt het makkelijker voor gebruikers om tokens tussen verschillende blockchains uit te wisselen, in dit geval Cardano en Bitcoin. Zo krijgen gebruikers toegang tot verschillende Decentralized Finance (DeFi) protocollen van andere netwerken zonder dat ze hoeven te investeren in de munt van het betreffende netwerk. In het geval van de introductie van wrapped BTC, cBTC, kunnen bitcoin gebruikers nu DeFi protocollen op Cardano gebruiken zonder ADA aan te schaffen. Met deze ontwikkeling hopen de ontwikkelaars in de toekomst meer bitcoin gebruikers aan te trekken tot het netwerk wat kan resulteren in netwerk groei. 

De introductie van een wrapped BTC komt van het anetaBTC programma. Via Twitter deelden de ontwikkelaars afgelopen zaterdag een eerste foto van de bridge functie. In deze tweet is te zien hoe met de bridge functie, bitcoin overgezet kan worden tot cBTC op het Cardano netwerk. Wel moet de gebruiker transactiekosten betalen met ADA, dit betekent dat de gebruiker altijd een beetje ADA tokens nodig heeft om een bridge actie te kunnen vervullen. 

cBTC 

Wat betekent wrapped Bitcoin voor het netwerk?

Volgens de ontwikkelaars kan de toevoeging van cBTC meer gebruikers naar het netwerk trekken en kan het DeFi protocollen op het netwerk aantrekkelijker maken. Zo zullen mogelijk niet alleen meer bitcoin gebruikers de overstap wagen naar het Cardano netwerk maar biedt cBTC ook een stabiel token op het netwerk. Over het algemeen zijn veel altcoins een stuk volatieler dan bitcoin, en in tijden van crisis of moeilijkheden vluchten investeerders naar een veiligere asset. In de crypto markt is dit vaak bitcoin. Door toegang te hebben tot bitcoin op het Cardano netwerk zijn investeerders flexibeler in hun investeringstrategie en hoeven ze het netwerk minder snel te verlaten. 

Investeerders en ontwikkelaars hopen dat het netwerk gebruik en specifiek DeFi gebruik toe zal nemen. Een weergave hiervan wordt gegeven middels de Total Value Locked (TVL), oftewel de totale waarde dat vast zit. Middels TVL wordt bijgehouden hoeveel ADA vastzit op het netwerk in DeFi protocollen, hoe hoger de waarde des te meer mensen gebruik maken van DeFi op het netwerk. In Figuur 1 is te zien hoe het DeFi gebruik in de afgelopen 3 maanden sterk is toegenomen en momenteel op een netwerk record zit met bijna 390 miljoen ADA tokens die gelocked zijn op het netwerk. Met de toevoeging cBTC hopen ontwikkelaars dat we de TVL in de toekomst nog meer gaan zien groeien.