Afronding van Cardano roadmap in zicht met de lancering van Voltaire

Cardano voor wereldkaart en koersgrafiek 

Het populaire smart contract blockchain netwerk Cardano (ADA) is al een lange tijd bezig met het ontwikkelen van haar roadmap. Onder het bewind van oud Ethereum (ETH) oprichter Charles Hoskinson is het Cardano netwerk in september 2017 gelanceerd, hiermee is het project al bijna 6 jaar in ontwikkeling. De laatste fase in de roadmap belooft onder de noemer “Voltaire” verschillende optimalisaties van het netwerk en zal het lange ontwikkelingstraject afronden.

Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer de Voltaire update volledig gelanceerd zal worden op het netwerk lijkt het toch dichterbij te komen na de aankondiging van Voltaire ontwikkelaar Nigel Hemsley omtrent de lancering van deze laatste ontwikkelingsstap volgens 3 bestuur pilaren, de zogenoemde Member Based Organization (MBO), grondwet en democratische instemming. Indrukwekkende terminologie maar wat betekenen deze 3 pilaren precies voor het Cardano netwerk? 

Wat is Voltaire precies?

Het algehele doel van Voltaire is om het netwerk volledig gedecentraliseerd te maken. In de vorige fases (Goguen en Basho) werden smart contract toepassingen geïmplementeerd en werd het netwerk een stuk schaalbaarder doordat transactieverwerking en snelheid sterk werden verbeterden. Hiermee konden ontwikkelaars en gebruikers verschillende toepassingen ontwikkelen op het netwerk zoals decentrale handelsplatformen en NFT’s. Met Voltaire kunnen gebruikers daadwerkelijk invloed uitoefenen op het bestuur van het netwerk door verbeteringen voor te stellen. Gebruikers kunnen middels het nieuwe stemsysteem de toekomst van het netwerk inrichten, hiermee komt Cardano’s toekomst in de handen van de community. Om de toekomstige ontwikkeling van het netwerk te financieren, zal Voltaire gebruik maken van  een gedecentraliseerde kasbeheer, waarbij een fractie van alle transactiekosten zal worden samengevoegd om fondsen te verschaffen voor ontwikkelingsactiviteiten die worden ondernomen middels het stemproces.

De originele roadmap van het Cardano netwerk met als laatste stap de Voltaire fase (bron; Cardano.org)

Figuur 1: De originele roadmap van het Cardano netwerk met als laatste stap de Voltaire fase (bron; Cardano.org)

 

Wat betekent de Voltaire update voor de toekomst van Cardano? 

Met Voltaire belooft Cardano een volledig decentrale netwerk te worden die ontwikkelaars financiert middels een democratische stem en kasbeheer model. Zo is de community daadwerkelijk eigenaar van het netwerk en zullen de belangen van de gebruikers beter vertegenwoordigt zijn. Doordat de community snel kan sturen is de verwachting dat het netwerk meer innovatie zal ondersteunen en minder risico loopt op misbruik / fraude voor de gebruikers en investeerders.

Het netwerk heeft sterke groei gezien in de afgelopen 2 jaar. Zo is te zien in Figuur 2, waar het aantal wallets op het netwerk te zien is sinds begin 2021. Wat direct opvalt is dat het netwerk sterke groei ondervond in de bullmarkt van 2021, hier verdubbelde het netwerk haar gebruikersbasis in ongeveer 4 - 5 maanden tijd van 1,5 miljoen naar bijna 3 miljoen gebruikers. Momenteel is de groei wat afgezwakt sinds het aantreden van de bearmarkt. Met de toevoeging van Voltaire hopen ontwikkelaars, gebruikers en investeerders dat het netwerk weer momentum oppakt en sterke groei ondervindt.

grafiek van ADA wallets

Figuur 2: Aantal wallets op het Cardano netwerk (bron; cardano blockchain insights)