Cardano (ADA), een terugblik op 2021

 

Cardano verwelkomt slimme contracten, ADA bereikt nieuwe ATH, Hoskinson schetst routekaart voor 2022

Sinds de lancering in 2017 heeft Cardano gewerkt zonder smart contract-functionaliteiten. Als gevolg hiervan verloor het een aantal waardevolle terreinen aan Ethereum en andere slimme contractklare blockchains.

Dit veranderde echter in 2021 toen het platform deze mogelijkheden introduceerde en het openstelde voor de wereld van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en niet-fungible tokens (NFT's).

Maar dat was slechts een klein deel van wat er in 2021 met Cardano (ADA) gebeurde. Hieronder kijken we naar andere bepalende momenten voor het eerste peer-reviewed gedecentraliseerde protocol.

Cardano implementeert met succes Alonzo Hardfork

In september 2021 lanceerde Cardano de Alonzo-upgrade die slimme contractmogelijkheden naar het netwerk bracht. Het project waarschuwde echter dat het te vroeg was om daar meteen al  de vruchten van te plukken en merkte op dat de upgrade markeert wanneer "de missie echt begint".

Cardano ondersteunt slimme contractontwikkeling met behulp van Plutus-scripts. Het project beschreef de taal als "een speciaal gebouwde slimme contractontwikkelingstaal." Helaas kreeg de upgrade kritiek na het niet goed afhandelen van gelijktijdige transactieverwerking.

Sinds ze de nieuwe bevoegdheden hebben ontketend, vertrouwen ontwikkelaars de blockchain met hun gedecentraliseerde applicaties (Dapps).

Enkele van de populaire Dapps op Cardano zijn ERGO, een gedecentraliseerde exchange die is gebouwd door een team van WAVES, Cardano en Chainlink.

Het team beschrijft het project als een "niet-bewarende, gedecentraliseerde exchange die een snelle, moeiteloze en veilige overdracht van liquiditeit tussen de Ergo- en Cardano-netwerken mogelijk maakt."

Een andere Dapp op Cardano is Empowa. Het probeert de huisvestingsproblemen in Afrika aan te pakken. Andere zijn SundaeSwap, MELD en Ardana.

De toegenomen activiteit op het platform sinds de introductie van smart contract-functionaliteiten leidde ook tot een piek in nieuwe en actieve adressen in oktober en november. Zo zijn in november meer dan 100.000 nieuwe adressen toegetreden tot de Cardano-blockchain.

Cardano tekent nieuwe partnerschappen en gaat op Afrika-tour

Tijdens de Cardano Summit 2021 in september kondigde het project verschillende strategische partnerschappen aan.

De belangrijkste daarvan waren het samengaan van Cardano en Veritree, een internationaal landherstelbedrijf. Met de samenwerking zou Veritree zijn records opslaan op de Cardano blockchain.

De volgende samenwerking was met Rival, een esports-zwaargewicht. Volgens Cardano "zal Cardano door de samenwerking de mogelijkheid vergemakkelijken om […] op de markt gebaseerde royalty's binnen het Rival-platform te creëren."

Andere Cardano-partnerschappen in 2021 zijn onder meer met Dish Network en Chainlink Labs. Cardano zal Dish helpen om acht miljoen digitale identiteiten aan zijn gebruikers te verstrekken.

Door de handen ineen te slaan met Chainlink Labs zullen ontwikkelaars op het platform echter slimme contracten creëren die compatibel zijn met DeFi-applicaties op de Cardano blockchain.

Naast partnerships intensiveerde Cardano zijn Afrika-tour. In het verleden is het project in verband gebracht met projecten in Ethiopië. In 2021 bracht Cardano zijn liefde voor Afrika naar een ander niveau.

Tijdens de Afrika-tour van dit jaar richtte de teamleider van het project, Charles Hoskinson, zich op marketing en educatie. Hoskinson merkte op dat het continent bijzonder is en momenteel "een enorme upgrade doormaakt".

Tijdens zijn tour benadrukte de oprichter van Cardano dat Afrikaanse landen blockchain-technologie moeten omarmen om gedecentraliseerde digitale identiteiten (DID's) te creëren.

ADA koers bereikt nieuwe recordhoogte en Cardano vergroot de blokgrootte

In 2021 bleef Cardano's native asset, ADA, niet achter in een prijspiek die de cryptocurrency-markt doorsneed.

Sinds het begin van het jaar heeft de munt nieuwe hoogtepunten bereikt, met als hoogste tot nu toe $ 3,10, behaald op de tweede dag van september.

Helaas is de Cardano koers inmiddels weer met meer dan 50 procent gedaald en verandert momenteel van eigenaar voor $ 1,4.

Cardano koers grafiek 

Afgelopen jaar zag het netwerk ook zijn blokgrootte met 12,5 procent toenemen. In een blogpost die op 21 november werd gepubliceerd, onthulde John Woods, directeur van Cardano Architecture, dat de toename te wijten was aan de "verwachte toename van het verkeer naarmate ontwikkelaars nieuwe Dapps uitrollen."

Daarnaast verhoogde Cardano ook de geheugeneenheden van het Plutus-script per transactie met 12,5 procent.

Cardano (ADA) in 2022: Hoskinson onthult de toekomst

De oprichter van Cardano heeft inmiddels zijn plannen voor 2022 uiteengezet. In een YouTube-video zei hij dat een deel van zijn focus zal liggen op 'microfinancieringstransacties op Cardano'. Hij voegde eraan toe dat volgend jaar een structuur zal worden toegevoegd die toezicht houdt op de oprichting van Dapps.

Ontwikkelaars hebben ook de handen uit de mouwen gestoken om community-gedreven blockchain-upgrades samen te stellen die zijn verpakt in Cardano-verbeteringsvoorstellen. Sommige van de upgrades bevatten een DeFi-ready native portemonnee.

Onlangs is het platform begonnen met het testen van een peer-to-peer-framework waarmee validators op het netwerk zonder tussenpersonen kunnen communiceren. In de toekomst wil het project volledig gedecentraliseerd worden.